ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (21/01/2008)


1) Ενημέρωση για την κατάσταση από πλευράς οικονομικής και συνδικαλιστικής στη Ρουμανία.

2) Ενημέρωση για την κατάσταση των Ε.Σ.Ε. στην Ευρώπη γενικά.

3) Νομικό πλαίσιο για τη διαβούλευση. Διαφορά ορισμών.

4) Εταιρική κοινωνική εύθυνη. Κοινωνικός διάλογος σε επίπεδο επιχείρησης.

5) Στόχος να προσκληθούν όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι από επιχειρήσεις, που υπάρχουν και στην Ελλάδα.

6) Στόχος επίσης, είναι να στηθούν σωστά Ε.Σ.Ε. για να είναι όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά.

7) Οι συνδικαλιστές έχουν το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης, αλλά μπαίνει το ερώτημα: μήπως κάποιες αποφάσεις της εργοδοσίας μπορούν να καταπέσουν στα δικαστήρια λόγω μειωμένης διαβούλευσης;

8) Συζήτηση για το διευθυντικό δικαίωμα. Ειπώθηκε στις τράπεζες, στον ΟΤΕ κτλ ότι υπάρχουν οι εσωτερικοί κανονισμοί και συνεπώς δεν υπάρχει διευθυντικό δικαίωμα. Παρόλα αυτά παίρνονται αποφάσεις, όπως πόσοι και πότε θα προσληφθούν, αν θα αγοραστούν επιχειρήσεις κτλ.

9) Η διαβούλευση στην πράξη είναι ένα ανώτερο στάδιο της πληροφόρησης, η οποία πρέπει να γίνεται συνεχώς και απρόσκοπτα. Θα πρέπει πρώτα να μαθαίνει τις αποφάσεις το Ε.Σ.Ε. και μετά οι διευθυντές της επιχείρησης. Πρέπει επίσης να σου δίνουν τη δυνατότητα να κατανοήσεις το τι ακριβώς σημαίνει η πληροφόρηση που σου δίνουν.

10) Θα πρέπει τα agreements να είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε το βάρος της απόδειξης ότι ένα συγκεκριμένο θέμα αποτελεί θέμα διακρατικού ενδιαφέροντος ή ότι σε μια περίπτωση πρέπει να υπάρχει εχεμύθεια και να μην κοινοποιηθούν οι συζητήσεις, να βαρύνει τη διοίκηση και όχι τους εργαζόμενους.

11) Θα πρέπει να υπάρχει ισοτιμία μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων από τις διάφορες χώρες.